tornoeshotel

Kerteminde Bryghus

Bryggeriet

Ambitioner brygget videre på gamle traditioner

Ca. 5 km vest for Kerteminde i den hyggelige landsby Bregnør bor Charlotte Frandsen og Morten Birkerod på en gård sammen med deres 2 børn Christine og Ulrich.

Gården købte Charlotte og Morten i 1984 af dødsboet efter Emilie og Harald Nielsen, og gennem generationer har der været tradition for ølbrygning på gården. Gårdens øl var velkendt for sin kvalitet; det gode øl blev i folkemunde kaldt “Præstens Skræk”.

kerteminde-bryggeri-oel

 

Tønder og opskrifter blev gemt – men aldrig glemt

Emilie var en meget dygtig bryggerske. Når hun bryggede, rygtedes det på egnen, og det resulterede i, at lokalbefolkningen – også præsten – ofte havde uopsættelige ærinder på gården. Det var ikke altid de kunne finde den lige vej hjem – og præsten måtte jo nødvendigvis følge sin menighed.

Ved overtagelsen af gården fandt Charlotte og Morten Emilies gamle øltønder og rester af nogle opskrifter i kælderen under stuehuset.

 

smagerum

 

Nyt liv til gammelt håndværk

Gennem årene voksede interessen for at følge i Emilies fodspor og genoptage traditionen for ølbrygning på gården.

Tønderne blev fundet frem, men måtte forblive et kært minde om fortiden – de kan ses i bryggeriets smagsrum. Derfor købte Charlotte og Morten nogle nye små tønder på 25 liter og startede ved det gamle komfur i hestestalden.

Familie og venner syntes øllet smagte godt – og “Hvis vi kan brygge 25 liter, må vi også kunne brygge 800 liter”.

 

 

Kerteminde Bryghus bliver en realitet

Charlotte og Morten driver Tornøes Hotel i Kerteminde, og ved at etablere et bryggeri kunne Tornøes Hotel blive det første hotel i Danmark med eget øl fra eget bryggeri. I påsken 2006 drog hele familien til England for at se seværdigheder – og brygværker!

Inden turen gik tilbage til Danmark, havde de købt et smukt 800 liter tidligere engelsk pub brygværk i North Nottinghamshire. Brygværket kom med meget stor hurlumhej til gården i Bregnør.

Det første øl blev solgt i uge 9 i 2007, og øllet bliver stadig håndbrygget i mindre mængder. Der bliver ikke anvendt tilsætningsstoffer, men til gengæld rigeligt af de bedste råvarer. Øllet bliver ikke filtreret, og processen får den tid det nu tager for et godt bryg.

Det gode øl fra Kerteminde Bryghus kan altid købes med hjem fra Tornøes Hotel i Kerteminde til bryghuspris.

tornoeshotel
Top