Historien om Tornøes Hotel

Tornøes Hotel har en længere historie end de fleste. I mere end 150 år har hotellet haft det samme navn, på det samme smukke sted ved den gamle Renæssancehavn i Kerteminde. ”Byens ansigt” kaldte maleren Johannes Larsen den gamle havneplads med hotellets karakteristiske hovedbygning.

1865: Historien startede i 1865, da Tornøes Hotel blev grundlagt. Her blev hotellet indrettet i det smukke hovedhus, der var opført på havnen omkring år 1800. Forinden hoteldriften blev der drevet bryggeri og værtshus. Få årtier senere blev det en sand velhaverfornøjelse at drage på luksus badeferie til de idylliske danske kystbyer – sådan blev det også i Kerteminde. En hel måned med kost og logi kostede dengang 100 kroner, som var svarende til en måneds håndværkerløn i 1880.

Men tilbage til starten på Tornøes Hotel, der blev opkaldt efter grundlæggeren, Wentzel Tornøe. Han var ikke bare hvem som helst. Byrådsmedlem, Kgl. vejer og måler, skibsmægler og kammerråd er blot nogle af titlerne udover altså hotelejer. Wentzel Tornøe holdt 38 år på posten.

1884: Allerede i 1884 husede Tornøes Hotel; revy, skuespil, koncerter i den nye sal med plads op til 150 deltagere.

1900: Historien fortsætter og i 1900 kom jernbanen til Kerteminde. Sammen med jernbanen kom nye muligheder – især på turistområdet. Tornøes Hotel udvidede for at kunne rumme det forventede turistboom. Nye hoteller skød op i byen af samme årsag, men det var kun Tornøes Hotel, der overlevede de følgende kriser og konkurser. En af årsagerne var nok, at hotellet – udover den fabelagtige beliggenhed – også havde vundet sin etablerede plads som byens kulturhus. 

2015: Med en lang historie bag sig kunne Tornøes Hotel fejre 150års jubilæum i 2015. En bemærkelsesværdig dag for hotellet, når der er tale om uafbrudt hoteldrift igennem de 150 år. I dag drives hotellet videre, og ligesom havnen har gennemgået store renoveringsprojekter, er Tornøes Hotel også renoveret, men med respekt for historien.